Mišice medeničnega dna (MMD)


Mišice medeničnega dna so mišice, ki potekajo od sramnice spredaj do trtice zadaj. Če so čvrste, držijo sečni mehur, maternico in debelo črevo na njihovih mestih, hkrati pa omogočajo odpiranje in zapiranje sečnice, nožnice in črevesja.

Njihove naloge so:

  • vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov,
  • pomagajo pri kontroli funkcij črevesja in mehurja,
  • sodelujejo pri zadrževanju blata in seča,
  • pomembne so za spolno doživljanje.

MMD lahko oslabijo ali se raztegnejo zaradi nosečnosti, poroda, pomajkanja telesne aktivnosti, kroničnih bolezni dihal z dolgotrajnim kašljem, prirojene slabosti vezivnega tkiva, v menopavzi zaradi pomanjkanja hormona estrogena, povečanja telesne teže, težkega fizičnega dela ali staranja.

BOLJE PREPREČITI KOT ZDRAVITI

Vaje za krepitev MMD so se pokazale kot zelo uspešne pri preventiviin terapiji nenadzorovanega uhajanja urina. Močne MMD so še posebej pomembne pri teku, poskokih, dvigovanju težkih bremen, smehu, kihanju,… Marsikatero nevšečnost lahko preprečimo, če predhodno stisnemo MMD.

Pomembno je, da znamo stisniti prave mišice. Vabljeni v Fizioterapijo Tršan, kjer vas podučimo o MMD, vas naučimo pravilne aktivacije mišic in vam pripravimo program treninga.


FT Tršan d.o.o.

Vrhunske izkušnje, ki so plod dolgoletnega soočanja naših strokovnjakov s številnimi izzivi na področju fizioterapije pri delu s strankami različnih aktivnostnih profilov, nam omogočajo, da vam lahko ponudimo prvovrstno oskrbo vaših fizioterapevtskih zdravstvenih težav.

Kontaktni podatki

Pipanova c. 51C, 4208 Šenčur

Telefon: 05/ 90 61 600

Faks: 05/ 90 61 601

e-Mail: fizioterapija.trsan@gmail.com